December: Sinterklaas, kerstdagen en zorgverzekeraars

Geldrop 04-12-2016

Je weet dat het december is als Sinterklaas in het land is, de kerstlichtjes branden en je wordt overdonderd met reclames van de zorgverzekeraars. De reclames die we met z’n allen betalen, want een verzekering zonder winstoogmerk bestaat niet.

Zorgverzekeraars

Wat de meeste mensen niet weten, is dat er in Nederland slechts 9 zorgverzekeraars zijn. Deze verzekeraars bedienen de markt met een groot aantal verschillende merken. Ze doen dit om verschillende doelgroepen van consumenten op de markt te bereiken. Zo richten sommige merken zich wat meer op jongeren, andere op hoogopgeleiden en weer andere merken richten zich op gezinnen. Zorgverzekeraars weten bijvoorbeeld door de enorme hoeveelheden data die ze verzamelen dat jongeren en hoogopgeleiden minder gebruik maken van zorg. Hierdoor kunnen ze aan deze groepen lagere premies doorberekenen, maar daar zit ook een uitdaging voor de zorgverzekeraars: ze mogen andere doelgroepen namelijk niet weigeren.

Het is dus niet toegestaan om een verzekering voor alleen hoogopgeleiden aan te bieden, maar door slimme marketing en zogenaamd onafhankelijke vergelijkingssites weten ze toch een groot marktaandeel binnen deze doelgroepen te behalen. De meeste vergelijkingssites zijn namelijk helemaal niet onafhankelijk, zoals ze pretenderen, maar eigendom van een zorgverzekeraars. Zo is bijvoorbeeld Independer.nl van Zilverenkruis Achmea. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden als je verzekeringen wilt vergelijken.

Daar komen we meteen bij het tweede belangrijke punt dat consumenten moeten weten, want net zoals dat onafhankelijkheid niet bestaat, zijn de zorgverzekeraars er vooral voor zichzelf en niet voor de consument. Het is eigenlijk heel simpel: zorgverzekeraars willen winst maken. Hoe meer winst, hoe beter voor de zorgverzekeraars en hun aandeelhouders. Dat is de belangrijkste reden dat de premies elk jaar hoger worden, niet dat we steeds meer zorg nodig hebben. Zorgverzekeraars proberen dit door slimme trucjes echter wel te verkopen.

Behandelindex

Meer dan de helft van alle verzekerden kiest voor een aanvullende verzekering vanwege het vergoeden van fysiotherapie. Hiervoor maken de verzekeraars volop reclame. Echter, de drie grote verzekeraars (CZ, VGZ en Zilverenkruis Achmea), hebben iets nieuws bedacht om ten koste van u de kosten te drukken: de behandelindex.

Stel dat u in 2017 een nieuwe zorgverzekering afsluit en dat u bijvoorbeeld de “aanvullende Top verzekering” van CZ kiest. In deze polis worden 36 behandelingen voor fysiotherapie meeverzekerd. In datzelfde jaar wordt er reuma gediagnosticeerd en vanwege de aanhoudende klachten verwijst de medisch specialist u ook naar de fysiotherapeut. Erg vervelend, vooral omdat u steeds meer wordt beperkt. Er is goed nieuws! U heeft zich in ieder geval goed aanvullend verzekerd. Denkt u…

U meldt zich bij de fysiotherapeut en uit onderzoek blijkt dat er vermoedelijk 18 behandelingen fysiotherapie medisch noodzakelijk zijn. Wat u niet weet, is dat CZ aan uw fysiotherapeut een behandelindex heeft meegegeven van 12 behandelingen en hij derhalve genoodzaakt is daarop te sturen. Die macht ligt dus bij de verzekeraars, daar kunnen de behandelaars vaak niets tegen doen. Fysiotherapie Geldrop moet, net als andere fysiotherapiepraktijken, contracten tekenen met de groep van zorgverzekeraars en dus met alle merken die eronder hangen. Het is niet mogelijk om over deze contracten te onderhandelen en als ik geen contract teken, krijgt u als verzekerde de behandeling niet vergoed.

Wat wij wel kunnen doen, is advies geven over de keuze voor een zorgverzekeraar. Ons advies is: kies voor een zorgverzekeraar zonder behandelindex. Uw behandelaar hoort te bepalen welke en hoeveel behandelingen medisch noodzakelijk zijn, niet zorgverzekeraars. Op dit moment hanteren CZ, VGZ en Zilveren Kruis een dergelijke behandelindex.

Bovengenoemde verzekeraars voeren diverse merken:

De merken van CZ zijn
– CZ
– Delta Lloyd
– Ohra
– OZ

De merken van VGZ zijn
– VGZ
– Aevitea
– Caresco
– IZA
– Trias
– IZZ
– UMC
– SZVK
– Zorgzaam
– Univé
– ZEKUR
– Bewuzt
– Plus
– Promovendum

De merken van Achmea zijn
– Zilveren Kruis Achmea
– FBTO
– Interpolis
– Avéro Achmea
– Pro Life Zorgverzekeringen
– OZF Zorgverzekeraar

Overstappen

Voor het einde van het jaar kunt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar en natuurlijk zoekt u naar de goedkoopste verzekering met de beste dekking. En ja, vergelijken loont, maar houd dus rekening met het bovenstaande verhaal. Ons advies is om niet te kiezen voor één van de bovenstaande verzekeringen. Wat bijvoorbeeld wel een goede, transparante en voordelige zorgverzekeraar is, is zorgverzekeraar DSW. DSW wil meer transparantie rondom het functioneren van de wereld van de zorgverzekeraars, heeft geen behandelindex en verplicht ons als zorgverleners niet tot administratieve rompslomp en controlesystemen.

Succes met de keuze. Voor vragen kunt u altijd bij ons terecht en nee, wij hebben geen aandelen in DSW. Alvast een fijn 2017, in hopelijk goede gezondheid.