Dry neelding: een wondertechniek of een pijnlijke hype?

11 maart 2015

Naaldjes die je in je spieren krijgt, sommige zijn zelfs tot 7 cm lang. Het wordt steeds meer toegepast bij fysiotherapiepraktijken, ook bij ons, Fysiotherapie Geldrop. Sommige mensen komen er speciaal voor naar de praktijk toe, anderen blijven er juist voor weg uit angst. In deze blog leg ik uit wat de techniek is en waarom ik het gebruik. En als ik zelfs een huisarts kan overtuigen na enkele behandelingen, dan lukt dat bij iedereen…

Dry needling is een redelijk nieuwe techniek binnen de fysiotherapie om een behandeldoel te bereiken. De methode is ontwikkeld in de jaren zeventig door de Canadese arts dr C.C Gunn en kwam eind jaren ‘90 naar Nederland. De behandelmethode is in 2007 door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) opgenomen in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut. De laatste paar jaar zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken met prima resultaat naar het effect ervan gedaan en daardoor wordt het meer toegepast in de fysiotherapie.

Sneller het doel bereiken met dunne naaldjes

De naaldjes zijn niet noodzakelijk bij een behandeling, maar voor bepaalde aandoeningen is het een prima middel om het doel sneller te bereiken. Vertaald naar het Nederlands klinkt het een beetje vreemd: “droge naaldjes”. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van heel dun naaldjes. Anders dan bij injectienaalden zit in deze naaldjes geen opening voor vloeistof. Vandaar de term ‘droog’: er wordt namelijk niet gewerkt met vloeistoffen.
DSC02370
De methode wordt toegepast bij mensen die klachten hebben van de zogenaamde ‘triggerpoints’. Deze drukpunten kunnen onder andere pijn en stijfheid in de spieren, uitstralende klachten en bewegingsbeperking bij de gewrichten veroorzaken. Met een naaldje wordt dan in de spier geprikt, waardoor de spier zich aanspant als een soort kramp. Door het naaldje worden de verkrampte vezels in de spier los gemaakt en dat versnelt het herstelproces. Het mooie van dry needling is dat je direct een verbeterde bewegingsuitslag ziet en je dus zo ook de effectiviteit van de therapie kan aantonen aan de patiënt. Dry needling is een heel effectieve manier van behandelen, omdat het zo plaatselijk werkt. Dit zorgt voor een spoedig herstel van de klachten.

Dry needling wordt steeds populairder

Het is niet voor niets dat steeds meer fysiotherapiepraktijken iemand in dienst nemen die gespecialiseerd is in dry needling, maar ik vind dit wel een valkuil. Door de populariteit ontstaan er steeds meer cursussen van mindere kwaliteit. Patiënten hoeven maar enkele slechte ervaringen te hebben om het vertrouwen kwijt te raken. Hoewel er erg weinig incidenten in Nederland bekend zijn, is dry needling niet altijd zonder risico’s en als de fysiotherapeuten weinig ervaring hebben en/of een mindere cursus gevolgd hebben, nemen de risico’s toe. Het is daarom belangrijk dat de behandelaar zich bewust is van de risico’s van het gebruik van dry needling. Een goede anatomische kennis en goede palpatievaardigheden zijn essentieel.

Doordat steeds meer praktijken het doen, lijkt dry needling een hype te worden en nog een pijnlijke ook. Ja, de naaldjes kunnen pijn doen, al is dat niet bij iedereen even erg en is de pijn maar kortdurend. Het belangrijkste is dat het werkt richting herstel. Het is geen wondermiddel, maar een meer dan prima techniek om iemand sneller van de klachten af te helpen.

Hier
kunt u meer lezen over dry needling en hoe het aanvoelt. Wilt u meer weten of heeft u klachten? Neem contact op met Fysiotherapie Geldrop.

Uw fysiotherapeut

Behnam Jabery