Sporten is in, blessures oplopen niet

24 augustus 2015,

De eerste trainingen van mijn voetbalteam zitten erop. Na een halfuur tijdens de eerste training van het seizoen kreeg een vriend en teamgenoot last van zijn lies, nog voordat we ook maar één bal hadden aangeraakt. Ik vroeg wat er aan de hand was, waarop hij antwoordde “ik heb last, omdat ik niet goed heb gerekt….”. Klinkt logisch, maar in deze blog leg ik uit waarom het net wat anders in elkaar zit.

DSC020132222

Het is eind augustus, de zomer is bijna voorbij en daarbij ook de zomerstop van de meeste sportverengingen. Je zag altijd dat mensen voor de zomer wat kilootjes kwijt wilden en daarom zo halverwege de lente begonnen met sporten. Echter, tegenwoordig sporten mensen het hele jaar door, want sporten is in, je ziet het steeds meer. Het is zelfs hip om een personal trainer te hebben of aan bootcamps mee te doen. Er zijn ook steeds meer mensen die buiten gaan hardlopen of voor zich zelf gaan fitnessen. Ik juich dit van harte toe, maar wel als het op een verantwoorde manier gebeurt.

Onduidelijkheid

Er is namelijk veel onduidelijkheid over wat wel en niet nodig is om op een gezonde manier te sporten. In de praktijk en bij mijn team hoor ik vaak dezelfde zaken terugkomen, terwijl dat niet altijd de beste manier is. “Ik rek al 20 jaar voordat ik ga sporten dus dat moet wel goed zijn”, “ik heb via via gehoord dat deze oefeningen heel goed zijn voor je schouders”, “ik heb op internet gelezen dat…” en ga zo maar door. Sporten is heel erg gezond, eigenlijk moet iedereen gaan sporten van jong tot oud, alleen je moet wel weten welke oefeningen/activiteiten goed en welke slecht voor je zijn. Sinds wanneer klopt alles wat op internet staat? En omdat je iets al twintig jaar doet, betekent het dan dat het goed is? Dat is nou exact de reden dat veel mensen blessures krijgen en uiteindelijk moeten stoppen met sporten.

Heeft u specifieke vragen over blessures of wilt u persoonlijk advies? Neem dan vooral contact met me op!

Uw fysiotherapeut
Behnam Jabery